platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • VNG over Nabestaandenwet: ‘First things first’

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


VNG over Nabestaandenwet: ‘First things first’


Door: Binnenlands Bestuur
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

De zorg voor nabestaanden en voor gedetineerden met een enkelband ook een taak voor gemeenten? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil best praten met de staatssecretarissen die afgelopen weekend de gemeenten nieuwe rollen toedichtten, maar graag eerst duidelijkheid over de afgesproken decentralisaties, aldus de VNG.

Verrast over voorstel Klijnsma
Woordvoerster Asha Khoenkhoen meldt dat de VNG net zo verrast was over het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), als de mensen die reageerden op het artikel hierover op binnenlandsbestuur.nl. Klijnsma zei zondag dat zij de uitvoering van de Nabestaandenwet – nu in handen van de Sociale Verzekeringsbank - mogelijk naar gemeenten wil overhevelen. Gemeenten kunnen bij uitstek maatwerk leveren en bekijken wat iemand nodig heeft en wanneer een nabestaande terug kan keren op de arbeidsmarkt.
 
Druk met decentralisaties
Met de VNG heeft Klijnsma hierover niet eerder overleg gehad, zegt Khoenkhoen. ‘Op dit moment zijn gemeenten druk bezig met de decentralisaties. Het is nog steeds niet precies duidelijk welke taken ze erbij krijgen en hoe het financiële plaatje eruit ziet. We willen graag eerst duidelijkheid over de taken die volgens afspraak op ons afkomen, voordat we gaan beginnen over nieuwe dingen.’
 
Werk voor gedetineerden met enkelband

Dat geldt wat de VNG betreft ook voor de plannen die staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) vrijdag ontvouwde. Khoenkhoen: ‘Mensen in elektronische detentie moeten aan het werk en hebben nazorg nodig, daar kunnen gemeenten een rol in spelen. Maar ook die vraag is nog niet bij ons neergelegd en wat ons betreft ligt er nu genoeg om eerst mee aan de slag te gaan.’
 
Over de schutting
In reacties op het artikel over Klijnsma overheerst het gevoel dat het Rijk weer iets ‘over de schutting gooit’ bij gemeenten om goedkoper uit te zijn. Ook op Twitter klinken kritische reacties. Zoals die van Patrick Welman, CDA-wethouder Werk en Inkomen in Enschede: @BBnieuws: Nabestaandenwet mogelijk naar gemeenten: Tuurlijk kan er ook nog wel bij. Wederom met lager budget!

Gepubliceerd op: donderdag 28 maart 2013 om 14.07
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Pijnpunten bij de controle van jeugdzorgorganisaties

woensdag 8 januari 2020 om 08.40
De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. Richard Knops, zelf tekenend accountant bij een grote jeugdzorginstelling, legt de toetsingscriteria van de geldverstrekkers (gemeenten en zorgverzekeraars) naast die van kwaliteitsbeoordelaars voor accountantskantoren en laat zien waar de pijnpunten zitten.
Lees verder op accountant.nl »