platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • 'Meer belastingen door gemeenten laten innen'

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


'Meer belastingen door gemeenten laten innen'


Door: Het Parool
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Belastinginning moet meer in handen komen van gemeenten als zij meer taken krijgen van de rijksoverheid. Daarvoor pleit de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) woensdag.
 
De regering van VVD en PvdA wil de jeugdzorg, werk en AWBZ-zorg overdragen aan de gemeenten. Het gaat om een takenpakket van in totaal 15,6 miljard euro. Tegelijk krijgen de gemeenten minder geld om de taken uit te voeren. Ze krijgen 6 miljard euro minder dan de regering eraan besteedt. De afspraken moeten volgend jaar al ingaan.

Volgens het onafhankelijke adviesorgaan zal dit beleid 'ingrijpende gevolgen' hebben voor gemeenten en burgers. Door decentralisatie van de belastingen 'moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om tegemoet te komen aan de wensen van hun inwoners'.

Als de gemeenten meer belastingen gaan innen, moeten de rijksbelastingen wel omlaag. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat de burger minder belasting hoeft te betalen omdat 'gemeenten scherpere afwegingen maken tussen nut en offer'.

Over de plannen van het kabinet stelt de Rfv dat ,,decentralisaties kunnen leiden tot een beter beleid en een betere uitvoering''. Maar dan moeten gemeenten wel voldoende ruimte krijgen om hun eigen beleid vorm te geven en het geld anders te verdelen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet in februari aan de Tweede Kamer weten dat het geld dat gemeenten krijgen voortaan in één pot zal gaan.

Omdat de gemeenten al deze complexe taken krijgen opgedrongen, is in het regeerakkoord afgesproken dat er straks alleen nog maar gemeenten van minimaal 100.000 inwoners zijn. Maar fusies tussen gemeenten zullen niet worden afgedwongen.

Gepubliceerd op: donderdag 18 april 2013 om 11.00
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Telegraaf: 'Accountants schikken in zaak Vestia'

maandag 27 januari 2020 om 11.46
Deloitte en KPMG, die eerder de boeken controleerden bij woningcorporatie Vestia, hebben volgens De Telegraaf ingestemd met een schikking van in totaal 84 miljoen euro. Daarmee zouden beide accountantskantoren van alle lopende rechtszaken rondom Vestia zijn verlost.
Lees verder op accountant.nl »