platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Afname regeldruk ook zaak van medeoverheden

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Afname regeldruk ook zaak van medeoverheden


Door: VNG Magazine
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Niet alleen het Rijk moet bijdragen aan afname van de regeldruk, aldus het Adviescollege toetsing regeldruk Actal in Merkbaar minder regeldruk. Dat geldt ook voor medeoverheden, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders.

De rijksoverheid redeneert volgens Actal nog te vaak vanuit het perspectief van een ministerie. Decentralisatie van taken naar gemeenten wordt gepresenteerd als daling van de regeldruk. Maar die regeldruk wordt in feite alleen verplaatst naar het decentrale niveau. Burgers zullen daardoor geen vermindering ervaren van last door regels.

Het kabinet mag dan een kwantitatieve doelstelling hebben voor afname van de regeldruk van 2,5 miljard euro,  deze is volgens het advies ontoereikend voor het bereiken van een merkbare afname van de regeldruk.

Er wordt al jaren gestreefd naar minder regels. De aandacht ervoor is naar het oordeel van Actal onderhevig aan erosie. Desondanks wil het kabinet de regeldruk merkbaar verminderen.
Actal raadt het kabinet aan meer een beroep te doen op het zelfregulerend vermogen van de samenleving. Dat zou als uitgangspunt moeten dienen bij de evaluatie van bestaand beleid, te beginnen bij zorg, onderwijs, wonen, spoor en pensioenen.

Gepubliceerd op: donderdag 25 april 2013 om 11.17
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Telegraaf: 'Accountants schikken in zaak Vestia'

maandag 27 januari 2020 om 11.46
Deloitte en KPMG, die eerder de boeken controleerden bij woningcorporatie Vestia, hebben volgens De Telegraaf ingestemd met een schikking van in totaal 84 miljoen euro. Daarmee zouden beide accountantskantoren van alle lopende rechtszaken rondom Vestia zijn verlost.
Lees verder op accountant.nl »