platform voor public governance, audit & control

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Meer regels onder Rutte


Door: SC Online
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Sinds het aantreden van premier Rutte is het aantal regels in Nederland fors toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van Sargasso.nl en het ANP. De regering liet donderdag juist weten dat bedrijven veel gaan besparen, doordat de regeldruk afneemt.

Burgers, bedrijven en organisaties moeten zich momenteel houden aan meer dan 63.000 wetten, maatregelen, verordeningen en regelingen van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is ongeveer 32 procent meer dan in 2010.

Het ministerie van Economische Zaken, dat over de regeldruk in Nederland gaat, geeft aan dat het berekenen van het aantal regels wat anders is dan het meten van regeldruk. ‘Je kunt wel twee regels samenvoegen, zodat er één regel minder is, maar dan verandert er niets. Dit kabinet heeft de regeldruk met 1 miljard euro verlaagd. In deze kabinetsperiode zal daar nog 2,5 miljard euro bijkomen,’ laat een woordvoerder weten.

De stijging van het aantal regels in Nederland heeft vooral te maken met de decentralisatie. Om geld te besparen stoot het Rijk steeds meer taken af. Die komen terecht bij twaalf provincies, 408 gemeenten en 25 waterschappen. De lagere overheden voeren regels in zodat ze hun nieuwe verplichtingen kunnen uitvoeren. Als gevolg daarvan zijn er nu bijvoorbeeld 47.449 gemeentelijke verordeningen. Dat waren er in 2010 ‘slechts’ 32.961. In drie jaar tijd is het aantal regels van de gemeenten dus met 44 procent gestegen. Anders gezegd: elke dag komen er dertien gemeentelijke verordeningen bij.

Ook het Rijk zelf heeft meer regels dan toen Rutte premier werd. In de afgelopen drie jaar zijn er vierhonderd nieuwe wetten, regelingen en maatregelen ingevoerd, een toename van 3 procent. (ANP)

Gepubliceerd op: maandag 29 april 2013 om 10.43
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Pijnpunten bij de controle van jeugdzorgorganisaties

woensdag 8 januari 2020 om 08.40
De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. Richard Knops, zelf tekenend accountant bij een grote jeugdzorginstelling, legt de toetsingscriteria van de geldverstrekkers (gemeenten en zorgverzekeraars) naast die van kwaliteitsbeoordelaars voor accountantskantoren en laat zien waar de pijnpunten zitten.
Lees verder op accountant.nl »