platform voor public governance, audit & control

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Gemeenten doelwit van spionage


Door: http://www.vngmagazine.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Ambtenaren zijn zich niet altijd bewust van het feit dat zij mogelijk een interessant doelwit zijn voor buitenlandse inlichtingendiensten. Bijvoorbeeld als zij toegang hebben tot bepaalde vertrouwelijke informatie.

Minister Ronald Plasterk van BZK deelt de mening die het plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hierover onlangs in Binnenlands Bestuur uitte. De minister bevestigt ook dat Nederlandse gemeenten naast andere overheidsorganisaties doelwit zijn van activiteiten door buitenlandse inlichtingendiensten.

In een kwetsbaarheidsanalyse wordt informatie uit gegevensbestanden van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) als voorbeeld genoemd van databestanden die op belangstelling van buitenlandse inlichtingendiensten kunnen rekenen. De door de AIVD gemaakte analyses vormen voor het programma modernisering GBA een belangrijke bron om die maatregelen te toetsen op hun effectiviteit en robuustheid.

Plasterk vindt het uiterst belangrijk om het bewustzijn en de kennis over informatieveiligheid bij bestuurders en topmanagers in het openbaar bestuur te vergroten. De AIVD geeft zelf ook voorlichting aan overheden over de risico’s van spionage en de mogelijkheden om de weerbaarheid te vergroten.

Volgens plaatsvervangend hoofd Marc Kuipers van de AIVD richten geheime diensten hun speren niet per definitie op het topniveau, zoals de burgemeester, maar zou het heel goed via lagere functies kunnen lopen. Hij noemt als voorbeeld een secretaresse of systeembeheerder, die vaak over het hoofd worden gezien, maar intussen wel toegang hebben tot het hele systeem.

Bij hun werk kan het gaan om informatie uit het GBA, bijvoorbeeld om valse identiteiten voor inlichtingenofficieren te creëren, om naam- en adresgegevens van eventuele toekomstige contacten hogerop in de boom, om politiegegevens of vreemdelingendossiers. Onder de buitenlandse geheime diensten lopen de Russische voorop, merkt de AIVD. Zij worden gevolgd door de Chinese en Iraanse diensten.

Gepubliceerd op: dinsdag 20 augustus 2013 om 11.41
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Pijnpunten bij de controle van jeugdzorgorganisaties

woensdag 8 januari 2020 om 08.40
De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. Richard Knops, zelf tekenend accountant bij een grote jeugdzorginstelling, legt de toetsingscriteria van de geldverstrekkers (gemeenten en zorgverzekeraars) naast die van kwaliteitsbeoordelaars voor accountantskantoren en laat zien waar de pijnpunten zitten.
Lees verder op accountant.nl »