platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Nieuw onderzoek naar positie gemeentelijke grondbedrijven

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Nieuw onderzoek naar positie gemeentelijke grondbedrijven


Door: www.sconline.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Dit jaar komt er opnieuw een onderzoek naar de financiële positie van gemeentelijke grondbedrijven. Dat schrijft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. Door de crisis hebben gemeenten verlies geleden op bouwgrond die zij in het verleden hebben aangekocht.

Het nieuwe onderzoek biedt de gelegenheid om bij gemeenten de vinger aan de pols te houden, aldus de minister in de brief die zij mede namens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken stuurde.

Uit eerder onderzoek van beide ministers en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2012 bleek dat gemeenten tussen 2009 en 2011 een verlies op bouwgrond hadden genomen van 2,9 miljard euro en dat ze naar verwachting nog een verlies moesten inboeken van 1 à 1,5 miljard euro.

Het merendeel van de gemeenten is er volgens de minister in geslaagd de verliezen op de grondposities goed op te vangen. ‘Bij zes gemeenten is de zorgelijke financiële situatie voornamelijk een gevolg van het verwerken in de begroting en meerjarenraming van verliesverwachting op de grondexploitatie,’ zo blijkt volgens Schultz uit gegevens van mei 2013.

Het nieuwe onderzoek heeft betrekking op de jaarrekeningen over 2012 en zal in afwijking van eerdere jaren niet op een steekproef zijn gebaseerd, maar op gegevens van alle gemeenten in Nederland. De resultaten van het onderzoek zullen vóór de jaarwisseling aan de Tweede Kamer worden aangeboden. (WdJ)

Verwijzingen Kamerbrief over de financiële positie van gemeentelijke grondbedrijven

Gepubliceerd op: woensdag 16 oktober 2013 om 15.46
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Pijnpunten bij de controle van jeugdzorgorganisaties

woensdag 8 januari 2020 om 08.40
De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. Richard Knops, zelf tekenend accountant bij een grote jeugdzorginstelling, legt de toetsingscriteria van de geldverstrekkers (gemeenten en zorgverzekeraars) naast die van kwaliteitsbeoordelaars voor accountantskantoren en laat zien waar de pijnpunten zitten.
Lees verder op accountant.nl »