platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • De overheid is niet per definitie ‘bestuursorgaan’

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


De overheid is niet per definitie ‘bestuursorgaan’


Door: www.sconline.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Stichtingen waarin de overheid een prominente rol speelt, blijken niet altijd aanspreekbaar als de overheid. Dat blijkt uit twee uitspraken van de Raad van State, waarin wordt verduidelijkt wat precies onder bestuursorganen moet worden verstaan.

Als zo’n stichting gelden verstrekt, dan kan dat bijvoorbeeld reden zijn om te spreken van een bestuursorgaan. Maar dan geldt wel de voorwaarde dat ‘de overheid de criteria voor het verstrekken van die uitkeringen of voorzieningen in beslissende mate bepaalt én die in overwegende mate financiert’.

Aan deze criteria werd niet voldaan door de Stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schiphol. Deze stichting keert schadevergoedingen uit, maar daartegen staat géén bezwaar en beroep open, want het betreft geen bestuursorgaan. De helft van het geld wordt namelijk opgebracht door de luchthaven Schiphol (voor meer dan twee derde in handen van de staat, maar ook geen bestuursorgaan).

Het kennisinstituut Platform31, dat leeft van subsidie en waar ambtenaren meekijken naar onderzoeksvoorstellen, blijkt ook geen bestuursorgaan te zijn. Ondanks de duidelijke banden zou de overheid het hier niet ‘in beslissende mate’ voor het zeggen hebben.

De hoogste bestuursrechter onderstreept zelf het belang van de uitspraken. ‘Het begrip bestuursorgaan is een van de centrale begrippen van het bestuursrecht. Het is daarom van belang dat duidelijkheid bestaat over de vraag wanneer een orgaan van een privaatrechtelijke rechtspersoon, zoals het bestuur van een stichting, waaraan niet bij wet publiekrechtelijke bevoegdheden zijn toegekend, toch moet worden aangemerkt als een bestuursorgaan.’

Gepubliceerd op: donderdag 25 september 2014 om 13.05
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Telegraaf: 'Accountants schikken in zaak Vestia'

maandag 27 januari 2020 om 11.46
Deloitte en KPMG, die eerder de boeken controleerden bij woningcorporatie Vestia, hebben volgens De Telegraaf ingestemd met een schikking van in totaal 84 miljoen euro. Daarmee zouden beide accountantskantoren van alle lopende rechtszaken rondom Vestia zijn verlost.
Lees verder op accountant.nl »