platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • KMPG trekt vierentwintig miljoen uit voor verbeteren kwaliteit

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


KMPG trekt vierentwintig miljoen uit voor verbeteren kwaliteit


Door: www.nrc.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Accountants- en adviesfirma KPMG besteedt de komende drie jaar in totaal vierentwintig miljoen euro om de kwaliteit van zijn controle- en advieswerkzaamheden te verbeteren. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij presentatie van de jaarcijfers. Het extra geld zal onder meer worden gebruikt voor training en opleiding en het aantrekken van honderd nieuwe medewerkers.

Veel affaires
KPMG heeft een moeilijke periode achter de rug waarin veel affaires naar buiten kwamen. Zo moest het bedrijf een hoge boete betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie omdat accountants hun klant Ballast Nedam hadden geholpen bij het omkopen van ambtenaren in Saudi-Arabië. De top van het accountskantoor bleek al tien jaar op de hoogte van deze omkoping.
Anderhalf jaar geleden kreeg KMPG ook nog een recordboete opgelegd van Autoriteit Financiele Markten (AFM) van bijna negen ton vanwege gebrekkige interne kwaliteitsbeheersing. Daarnaast was er sprake van falende accountscontrole op woningbouwvereniging Vestia en de verdenking van fraude bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Amstelveen.

Bestuurswisselingen
Uiteindelijk stapte bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen in mei van dit jaar op. Hij vond dat de aandacht teveel op hem was gericht en niet op de veranderingen binnen KMPG.

“zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn.”
 
Ook de bestuurders Jaap van Everdingen en Martine Frijlink legden hun werk neer. Eind mei werd Jan Hommen, de voormalige topman van ING, aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter. Bij de presentatie van de jaarcijfers uit het boekjaar 2013/2014 blikte hij nog even terug op afgelopen jaar.

“Het afgelopen jaar was zonder twijfel een van de moeizaamste jaren uit de bijna honderdjarige historie van KPMG. Er waren gewoonweg te veel incidenten”

Gepubliceerd op: woensdag 10 december 2014 om 17.14
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Pijnpunten bij de controle van jeugdzorgorganisaties

woensdag 8 januari 2020 om 08.40
De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. Richard Knops, zelf tekenend accountant bij een grote jeugdzorginstelling, legt de toetsingscriteria van de geldverstrekkers (gemeenten en zorgverzekeraars) naast die van kwaliteitsbeoordelaars voor accountantskantoren en laat zien waar de pijnpunten zitten.
Lees verder op accountant.nl »