platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • BDO sust onrust Enschede over miljoenenlening FC Twente

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


BDO sust onrust Enschede over miljoenenlening FC Twente


Door: www.accountant.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

De gemeente Enschede hoeft zich nog geen zorgen te maken over de miljoenenlening die uitstaat bij de financieel kwakkelende voetbalclub FC Twente. Toch is waakzaamheid geboden, want de Twentse club heeft het financieel moeilijk.

Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat BDO heeft verricht naar de financiële situatie van FC Twente in opdracht van de gemeente Enschede. De gemeente heeft een lening uitstaan bij de voetbalclub waarvan nog 17 miljoen euro moet worden afgelost.
 
In Enschede bestaan al langer zorgen over de betaalmogelijkheden van FC Twente. De club staat onder verscherpt financieel toezicht van voetbalkoepel KNVB, die recent een waarschuwing gaf aan de voetballers omdat die afspraken uit een herstelplan niet zijn nagekomen. Bepaalde bezuinigingen werden niet gerealiseerd. "We hebben de KNVB tijdig op de hoogte gesteld dat we op dit punt nog niet aan ons plan van aanpak zouden gaan voldoen'', legde financieel adviseur Arjan Hoop uit op de website van FC Twente.
 
BDO denkt dat FC Twente weer zal opkrabbelen. De club is op weg om haar financiële positie te verbeteren. "De facturen voor rente en aflossing zijn conform de gesloten overeenkomst tot op heden voldaan", zo rapporteerde de gemeente aan de raad over het BDO-onderzoek. "De gemeente beschikt daarnaast over voldoende zekerheden die de risico's vanuit de lening afdekken."
 
Toch is de afbetaling van de resterende 17 miljoen euro geen zekerheid, zo nuanceert BDO. Het is nog maar de vraag of FC Twente de komende jaren voldoende inkomsten kan generen uit de verkoop van spelers. Ook is het de vraag of FC Twente de discipline kan opbrengen om binnen de begrotingen te blijven.
 
FC Twente heeft al vaker problemen gehad vanwege haar gebrek aan financiële discipline. Vorig jaar kreeg de club het aan de stok met de KNVB wegens het niet naleven van administratieve regels. De club moest de jaarrekening over 2012-2013 bijstellen.

Gepubliceerd op: dinsdag 10 februari 2015 om 14.48
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Telegraaf: 'Accountants schikken in zaak Vestia'

maandag 27 januari 2020 om 11.46
Deloitte en KPMG, die eerder de boeken controleerden bij woningcorporatie Vestia, hebben volgens De Telegraaf ingestemd met een schikking van in totaal 84 miljoen euro. Daarmee zouden beide accountantskantoren van alle lopende rechtszaken rondom Vestia zijn verlost.
Lees verder op accountant.nl »