platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Auditdienst Rijk onderzoekt gat 700 miljoen bij Reaal

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Auditdienst Rijk onderzoekt gat 700 miljoen bij Reaal


Door: www.accountant.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Bij de genationaliseerde verzekeraar Reaal is een gat van 700 miljoen euro aan het licht gekomen. Minister Dijsselbloem laat de Auditdienst Rijk onderzoeken of sprake is van "kwade opzet of gewoon een fout". Dat blijkt uit de Kamerbrief van gisteren inzake de voorwaardelijke verkoop door SNS Reaal van verzekeraar Reaal aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang. Door schuiven met leningen tussen verschillende onderdelen van SNS zou de solvabiliteit kunstmatig zijn opgepompt met 700 miljoen euro.
 
In het hoofdstukje ‘Ontwikkelingen in de financiële positie van SNS Reaal' van de brief schrijft Dijsselbloem dat in het vierde kwartaal van 2013 een verwevenheid in de rekening-courantstructuur binnen het concern aan het licht kwam, die reeds sinds eind jaren '90 bestond.
 
"REAAL N.V. had een schuld van circa EUR 700 miljoen bij SNS Bank. Dochter van REAAL N.V., SRLEV N.V., had daarentegen een positief rekening-courantbanksaldo bij SNS Bank van EUR 800 miljoen (stand vierde kwartaal). In de saldering resulteerde dit in een netto positief saldo van REAAL bij SNS Bank. Echter, het positieve rekening-courantsaldo van SRLEV N.V. was verpand aan SNS Bank als zekerheid tegenover de vordering van SNS Bank op REAAL N.V.
 
Door deze verpanding was de vordering van SRLEV N.V. op SNS Bank bij SRLEV N.V. beklemd, waardoor deze vordering in mindering gebracht had moeten worden op de gerapporteerde solvabiliteit. Dit was niet bekend op het moment van de nationalisatie. Ik heb na een eerste inventarisatie van mijn kant en die van NLFI de Auditdienst Rijk gevraagd dit nader te onderzoeken. Ik zal uw Kamer over de uitkomsten van dit onderzoek informeren. Gezien de tijdspanne waarover dit probleem zich heeft voorgedaan verwacht ik dat dit onderzoek enige tijd in beslag zal nemen."
 
Door deze constructie is de solvabiliteit te hoog ingeschat. "Een heel technisch verhaal dat we nu helemaal laten uitzoeken: was daar kwade opzet of gewoon een fout", aldus Dijsselbloem tegenover BNR. "Maar daar zit dus een tegenvaller in de waarde van het bedrijf. Het betekent dat de waarde van het kapitaal dat in het bedrijf zat 700 miljoen minder was dan we in februari 2013 dachten."
 
KPMG is sinds 1997 de controlerend accountant van SNS Reaal.

Gepubliceerd op: woensdag 18 februari 2015 om 09.19
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50


Nieuws

Telegraaf: 'Accountants schikken in zaak Vestia'

maandag 27 januari 2020 om 11.46
Deloitte en KPMG, die eerder de boeken controleerden bij woningcorporatie Vestia, hebben volgens De Telegraaf ingestemd met een schikking van in totaal 84 miljoen euro. Daarmee zouden beide accountantskantoren van alle lopende rechtszaken rondom Vestia zijn verlost.
Lees verder op accountant.nl »