platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Onderzoek geheimhouding Haags stadhuis door Rekenkamer

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Onderzoek geheimhouding Haags stadhuis door Rekenkamer


Door: www.denhaagcentraal.net
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

images/shutterstock_146592833.groot.jpg

De Rekenkamer heeft aangekondigd dat onderzoek gedaan gaat worden naar of het gemeentebestuur niet te geheimzinnig is en of Den Haag wel voldoende transparant wordt bestuurd. Dit hebben ze vorige week aangekondigd door middel van de publicatie van het document ‘Onderzoeksopzet geheimhouding’.

Het college van B en W heeft de ‘openbaarheid van bestuur’ beperkt waardoor binnen de gemeenteraad verhitte discussies zijn ontstaan. Daarom wilt de Rekenkamer dit jaar al een onderzoek, terwijl het plan was pas volgend jaar een onderzoek te starten. De Rekenkamer noemt expliciet ‘het verkoopproces van de aandelen Eneco’ en ‘de discussie over het convenant van de Scheveningse vreugdevuren’. In die laatste kwestie gingen B en W pas na lang delibereren over tot openbaarmaking van alle stukken.

Geheimhouding dient gemotiveerd te worden

Twee jaar geleden vond ook al een onderzoek plaats. Hieruit bleek dat een derde van de raadleden vermoede dat colleges geheimhouding misbruiken om misstanden verborgen te houden. De Rekenkamer gaat er niet vanuit dat dit ook bij Den Haag het geval is, maar sluit misstanden niet uit.

In het huidige onderzoek stelt de Rekenkamer vat da het principe is ‘openbaar, tenzij...’. Een goede motivatie is nodig als het College besluit om stukken geheim te verklaren en besloten te vergaderen met raadscommissies.

Tegenwerking bij onderzoek cultuurcomplex

In een ander onderzoek naar de gang van zaken rond de bouw van het cultuurcomplex OCC eerder dit jaar kreeg het instituut te maken met ambtelijke tegenwerking. Voordat de ambtelijke staf van wethouder Bodewijn Revis (VVD, ruimtelijke ordening) de onderzoekers toegang verschafte tot alle documenten, moest verschillende keren met de gemeentesecretaris worden overlegd.

In de Gemeentewet staat dat de Rekenkamer toegang heeft tot alle documenten en verslagen, ook tot geheime stukken. De ambtenaren in het onderzoek dreigden dus de Gemeentewet te overtreden. Er wordt onderzocht hoe de Kamer in zijn rapportage omgaat met geheime informatie. Het onderzoek zal dit jaar plaatsvinden en het rapport zal medio volgend jaar klaar zijn.

Gepubliceerd op: dinsdag 13 augustus 2019 om 14.18
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In