platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Vergelijkt Rekenkamer appels met peren?

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Vergelijkt Rekenkamer appels met peren?


Door: https://www.1limburg.nl/
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

images/shutterstock_1200664099.groot.jpg

In het Limburgse Parlement willen de CDA, PVV en VVD dat bij het onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer naar het inhuren van oud-politici een heldere vergelijking wordt gemaakt met de gang van zaken in andere provincies. Het CDA vroeg zich tijdens een vergadering af hoe gegarandeerd wordt dat appels met appels worden vergeleken en niet met peren.

Borging

De VVD wilt weten hoe het bij andere provincies gaat bij het inhuren van oud-politici om een zuivere vergelijking te creëren. Het CDA vroeg zich af hoe de Rekenkamer borgt hoe de andere provincies volledige openheid geven volgens een volstrekt eenduidige definitie. Tot slot wees de PVV op het inhuren van bureaus door andere provincies waar oud-politici in dienst zijn. "Dat moet worden meegenomen in het onderzoek. Anders krijg je een hele scheve vergelijking”, betoogde de PVV.

Appels met appels vergelijken

Volgens Ard Schilder, Directeur van de Zuidelijke Rekenkamer, probeert de Rekenkamer op een objectieve en zorgvuldige manier om een vergelijking te maken met andere provincies. Ook wordt breed gekeken volgens Schilder. Zowel oud-politici die individueel werken als oud-politici die via een bureau werken worden meegenomen in de vergelijking met de Limburgse situatie. De verschillende termen die worden gebruikt door de provincies worden gelijk geschakeld. Soms is bij oud-politici sprake van benoemingen, dan weer van opdrachtverstrekking of opdrachtverlening.

Onderzoek

Eind juni vroeg het Limburgs Parlement aan de Zuidelijke Rekenkamer om een onderzoek in te stellen naar het inhuren van oud-politici en oud-bestuurders door de provincie voor opdrachten en functies. De provincie Limburg zou hier volgens publicaties in De Limburger en NRC meer geld aan uitgeven dan alle andere provincies samen. In de Controlecommissie werd vrijdag gesproken over de startnotitie en opzet van het onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer. Die verwacht het onderzoek begin volgend jaar klaar te hebben.

Gepubliceerd op: woensdag 25 september 2019
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In