platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Algemene Rekenkamer laat zich toetsen op kwaliteit en werkwijze

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Algemene Rekenkamer laat zich toetsen op kwaliteit en werkwijze


Door: https://www.accountant.nl/
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

Om te beoordelen of het werk van de Rekenkamer beter kan en hoe dit aan te pakken word de Algemene Rekenkamer onderwerp van een internationale peer review. Het Hoge College van Staat dat ministeries en daaraan verbonden rijksorganen onderzoekt, heeft de rekenkamers van Zweden, Canada en het Verenigd Koninkrijk verzocht om de kwaliteit van audits en het selectieproces van onderzoeksonderwerpen te toetsen. Op 1 oktober 2019 heeft rekenkamer-president Arno Visser samen met vertegenwoordigers van de rekenkamers van die drie landen hiervoor een startdocument ondertekend.

Zwaarste vorm van review

De laatste keer dat de Algemene Rekenkamer een peer review onderging was in 2007. Een peer review geldt als de zwaarste vorm van review die een nationale rekenkamer kan ondergaan. De uitgenodigde ‘peers’, afkomstig van Riksrevisionen (Zweden), Office of the Auditor General of Canada (OAG) en National Audit Office (NAO, Verenigd Koninkrijk), zijn verzocht de kwaliteit te toetsen van de onderwerpselectie en -programmering en de kwaliteit van uitgevoerde financiële en doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoeken.

Kwaliteit

De reviewers krijgen toegang tot alle relevante documenten en kunnen betrokkenen spreken, zowel binnen als buiten de Algemene Rekenkamer. De onderwerpen waar op getoetst wordt sluiten aan op de strategie 2016-2020 van de Algemene Rekenkamer, Inzicht als basis voor vertrouwen. Daarin staat de modernisering van het werk centraal om de kwaliteit op peil en bij de tijd te houden.

Onafhankelijke positie

Nationale rekenkamers hebben een onafhankelijke positie en worden daarom op hun presteren niet onderzocht door de regering of het parlement. Daarom organiseren nationale rekenkamers onderling reviews. De review moet in het najaar van 2020 afgerond zijn. Het rapport van het reviewteam wordt door de Algemene Rekenkamer openbaar gemaakt.

Gepubliceerd op: dinsdag 8 oktober 2019 om 13.46
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In