platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Kritiek van Rekenkamer op mestbeleid na boerenprotesten

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Kritiek van Rekenkamer op mestbeleid na boerenprotesten


Door: https://www.boerderij.nl
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

images/shutterstock_1545781997 (1).groot.jpg

Het boerenprotest zit nog vers in het geheugen. Met 1000 trekkers op het Malieveld was Politiek Den Haag onder de indruk. Het kabinet en de provincies hebben daarom ook besloten een adempauze in te lassen betreft het stikstofdossier. Op 1 december moet er duidelijkheid zijn over de maatregelen.

Toegenomen regeldruk

Het boerenprotest heeft geleid tot stevige kritiek van de Rekenkamer op het mestbeleid. Zo zijn regels overhaast ingevoerd. Knelpunten moeten weer met extra regels worden opgelost. Daarnaast zijn de regels niet effectief. Terugkijkend naar 2013 is de totale uitstoot van ammoniak, stikstof en fosfaat niet verlaagd. De regeldruk van boeren en handhavers is alleen toegenomen. Dit is ook een reden die leidde tot het boerenprotest op 1 oktober.

Heldere normen

De Rekenkamer adviseert minister Carola Schouten te stoppen met het steeds aanpassen en aanscherpen van de regels, maar juist met heldere normen te komen. Als het signaal van de boeren al niet genoeg was, dan laat dit rapport weinig aan duidelijkheid te wensen over. Voor nu in stikstof, maar straks ook in andere dossiers.

Gepubliceerd op: donderdag 31 oktober 2019 om 19.30
Laatste bijgewerkt op: donderdag 19 december 2019 om 16.50

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In