Nieuws
Inhoudsopgave TPC 2017-1 februari
Jaargang 15 / aflevering 1 / februari 2017
Artikelen
Zoektocht naar de juiste kengetallen
Het systematisch meten van de financiële positie van gemeenten
Het belang van gezonde gemeentefinanciën is groot. Als de financiën niet op orde zijn, komt immers de goede uitvoering van gemeentelijke taken in het geding. Financiële informatie over een gemeente is echter vaak moeilijk te doorgronden. Met financiële kengetallen wordt geprobeerd de toegankelijkheid van deze informatie te vergroten. Maar wat is een goede selectie van kengetallen?
Jurriaan Kooij en Wendy Hauwert
______________________________________________________________________
Taakvolwassen intern toezcht (1)
Noodzaak, basisvereisten en trends
De toenemende noodzaak voor organisaties om steeds opnieuw te zoeken naar een goed evenwicht in strategie, planning en uitvoering, maakt dat een goede balans in bestuurlijk opzicht eens te meer van cruciaal belang wordt. De positie van de bestuurder vereist de countervailing power van een ander krachtig intern bestuurlijk orgaan: het intern toezicht. Wat zijn de basisvereisten voor taakvolwassen toezicht? Wat mag en moet van toezichthouders worden gevraagd?
Trudy Blokdijk
_____________________________________________________________________
Het Wijzigingsbesluit BBV
Implicaties voor de treasury van gemeenten
Op 17 maart 2016 is het Wijzigingsbesluit BBV gepubliceerd. Het besluit beoogt de gemeentelijke begrotings- en verantwoordingsstukken te harmoniseren, de onderlinge vergelijkbaarheid van gemeentelijke rentebaten en-lasten te vergroten en de aansturing van het treasurybeleid door gemeenteraden te versterken. Dit artikel verkent of het wijzigingsbesluit daadwerkelijk het functioneren van gemeenteraden verbetert en of de lusten opwegen tegen de lasten.
Sophia Viet
_____________________________________________________________________
Meer zicht in de budgettaire jungle
Essentieel voor de uitoefening van het budgetrecht is dat Kamerleden inzicht hebben in hoe belastinggeld wordt uitgegeven en of dit zinnig en zuinig gebeurt. Maar weet de Kamer zich wel raad met de informatie die zij over de overheidsfinanciën ontvangt? Er zijn allerlei redenen om je hier zorgen over te maken, zo betoogt de auteur in het voetspoor van de Algemene Rekenkamer.
Thijs Zandee
______________________________________________________________________
Sterke controlmentaliteit drijft regeldruk op
Publieke organisaties worden geconfronteerd met een overmaat aan regeldruk, die afbreuk doet aan het werkplezier en de arbeidsproductiviteit drukt. Terwijl minder regeldruk meer werkplezier kan opleveren en een stijging van de arbeidsproductiviteit kan teweegbrengen. Vooral de sterke controlmentaliteit is in belangrijke mate debet aan de regeldruk. In dit artikel gaat de auteur verder in op de oorzaken en kijkt hij of het tij nog te keren valt.
Dirk-Jan Schoneveld
______________________________________________________________________
Taakvolwassen intern toezicht (2)
Van early warning signals tot omgevinsanalyse
De discussie over wat goed intern toezicht inhoudt, zal ook de komende jaren ongetwijfeld de nodige aandacht blijven vragen en krijgen. Kernvraag bij dit alles is en blijft hoe de toezichthouder, gegeven de actuele inzichten, in de dagelijkse praktijk het toezicht zo verantwoord mogelijk invult. In het tweede deel van dit artikel vat de auteur samen aan welke vereisten de tegenwoordige toezichthouder naar huidig inzicht in ieder geval zou moeten voldoen, wil er sprake zijn van verantwoord toezicht.
Trudy Blokdijk
______________________________________________________________________
Publicaties
Een bijzondere kijk op de wereld
Harry ter Braak recenseert de boeken: Heerlijk Oneerlijk, Het Dodo-effect, Vitaliseren van sociaal kapitaal in Nederland.
In deze aflevering van de boekenrubriek staan er boeken centraal die een wat andere kijk op de werkelijkheid bieden. Dat vraagt om een andere manier van (be)sturen, reden ook waarom de boeken interessant zijn.
Dan Ariely laat zien dat we allemaal liegen en daar goed aan doen. Gyuri Vergouw beschrijft waarom mensen vreemde wezens zijn, maar zichzelf in gekte en irrationaliteit lijken te overtreffen als ze samenkomen in organisaties. Joost Spithoven wil inspireren en streeft naar een andere wereld, waarin we voortdurend investeren in mensen om er samen gelouterd uit te komen.
TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In