platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Inhoudsopgave TPC 2019-4 augustus

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Inhoudsopgave TPC 2019-4 augustus


Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.40

cover TPC 2019-4.jpg

Jaargang 17 / aflevering 4 / augustus 2019

Artikelen

Irritaties tussen gemeenten en overheidsaccountants

Interne beheersing als sleutel voor het verminderen van irritaties

Gebreken in de interne beheersing waren ruim honderd  jaar geleden reden om de eerste gemeentelijke accountantsdienst op te richten. Tegenwoordig zorgen een gemis aan deskundigheid, de prijs en eisen van toezichthouders voor toenemende irritaties over de accountant. De sleutel ligt bij gemeenten zelf.

Dirk de Groot

_____________________________________________________________________

IT-onderzoek bij de Algemene Rekenkamer

Een analyse van 15 jaar IT-onderzoek

IT staat volop in de aandacht én is een heet hangijzer. Investeringen in IT zijn noodzakelijk; tegelijkertijd gaat er geregeld wat mis met IT-projecten en met IT-beheer, ook binnen de publieke sector. Het is daarom niet vreemd dat de Algemene Rekenkamer (AR) aandacht heeft voor IT. De Algemene Rekenkamer heeft als Hoog College van Staat een eigen taak, gereguleerd door de Grondwet en de Comptabiliteitswet.

Paul Neelissen & Corné Ros

_____________________________________________________________________

Hoezo krijg ik een aanmaning!?

Richtlijnen ombudsman voor digitale diensten

Na steeds meer klachten kwam de Nationale ombudsman vorig jaar met kwaliteitsrichtlijnen voor digitale overheidsdiensten. Onderzoek door de rekenkamer van de gemeente Enschede laat zien dat werken met deze richtlijnen het ambtelijk leven eenvoudiger kan maken. Zo kan alleen al het duidelijker communiceren dat er een digitaal betalingsverzoek is verstuurd een hoop gedoe voorkomen, bij burgers, maar ook bij de overheidsorganisatie!

Wolfgang Ebbers en Willem Pieterson

_____________________________________________________________________

De ontwikkeling van het vakgebied AO

Administratieve Organisatie en Informatie Technologie

Public controllers spelen een belangrijke rol in het ontwerp en de evaluatie van de administratieve organisatie. De toepassing van informatietechnologie heeft hierbij van oudsher een belangrijke rol gespeeld. Controllers vinden informatietechnologie belangrijk, maar ervaren het vaak als een lastig en technisch onderwerp dat losstaat van de administratieve organisatie. Wat is nu precies de relatie van informatietechnologie met de administratieve organisatie?

Arco van de Ven

_____________________________________________________________________

Columns

Handen af van het Gemeentefonds
Paul Bordewijk

Wanneer is geheim echt geheim?
Paul Hofstra

_____________________________________________________________________

Publicaties

De Waarheid?!

Harry ter Braak recenseert de volgende boeken: Waarheid, een handleiding en Veenbrand, smeulende kwesties in de welvarende samenleving.

Hector Macdonald beschrijft in Waarheid hoe je de ‘waarheid’ kunt ontdekken in een wereld die er nog nauwelijks echt in geïnteresseerd lijkt. Kim Putters verhaalt in Veenbrand over de ongemakkelijke waarheid van smeulende kwesties in de welvarende samenleving van Nederland en biedt richting voor de oplossing ervan. Casper Thomas laat in De autoritaire verleiding zien waar het toe kan leiden als we onze democratische beginselen niet bewaken. Een boek gebaseerd op vele interviews, die een goed zicht geven op de wereld waar de illiberale orde de overhand lijkt te hebben verkregen. Drie boeken die laten zien wat er momenteel speelt rond de waarheid en het belang onderstrepen daar niet te lichtzinnig mee om te gaan, op straffe van verlies van de welvaart en de vele vrijheden die we nu genieten.

Gepubliceerd op: zaterdag 31 augustus 2019
Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.40

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In