platform voor public governance, audit & control
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Inhoudsopgave TPC 2017-5 oktober

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Inhoudsopgave TPC 2017-5 oktober


Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.19

cover TPC 2017-5.jpg

Jaargang 15 / aflevering 5 / oktober 2017

Artikelen

De gevolgen van de Brexit

De ochtend van donderdag 24 juni 2016 zullen veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Toen werd duidelijk dat Groot-Brittannië nipt had gekozen voor de Brexit. Een niet verwachte uitslag. Deze bijdrage gaat over de Brexit, de gevolgen daarvan voor Groot-Brittannië, de Europese Unie en Nederland, waarbij ook de doorwerking naar het EU-budget besproken zal worden.

Kees van Paridon

______________________________________________________________________

Minder lasten, meer grip

Verantwoording in het sociaal domein kan eenvoudiger

Voor aanbieders van zorg binnen het sociaal domein is het ingewikkeld geworden om verantwoording af te leggen voor ontvangen middelen en de hiervoor geleverde zorg. De standaarden uit het programma i-Sociaal Domein verlichten de administratieve lasten. Nieuwe vormen van controle die de uitvoering vereenvoudigen en variatie in beleid voorstaan kunnen aanvullend verlichting bieden voor gemeenten en aanbieders: meting van cliëntervaringen, horizontaal toezicht, blockchain en geautomatiseerde 100%-controle door data-analyse.

Sander Bos en Arjan Ogink

______________________________________________________________________

Vier verdedigingslinies voor informatieveiligheid

De kwaliteit van de informatiebeveiliging bij overheden staat de laatste tijd sterk in de belangstelling én ter discussie. In dit artikel worden enkele basisvereisten ten aanzien van informatiebeveiliging beschreven, in het bijzonder waar het privacygevoelige informatie betreft. De beschrijving wordt gegeven aan de hand van uitkomsten van een onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam naar de informatieveiligheid binnen de gemeente Rotterdam.

Rolf Willemse, Rosa Ridderhof en Job Stiermann

______________________________________________________________________

Democratie en verbonden partijen

Hoe kunnen verbonden partijen democratisch verankerd worden?

Overheden kiezen voor de uitvoering van hun taken vaak voor verbonden partijen. Maar zij lijken regelmatig in een haat/liefdeverhouding tot verbonden partijen als vorm van functioneel bestuur te leven. Deze verbonden partijen staan immers verder van de kiezer af dan de traditionele bestuurs­lagen. Hoe is het gevoelde democratisch tekort bij verbonden partijen op te lossen?

Harry ter Braak, Erik Koopman en Alinda van Bruggen

______________________________________________________________________

No more Mr. SMART-guy?

Wat betekenen ontwikkelingen als ‘doe-democratie, co-creatie, horizontalisering, overheidsparticipatie, regionalisatie en netwerksturing’ voor de werkwijzen van gemeenteraden en gemeentelijke rekenkamers? Als overheden andere soorten doelen stellen, wat verandert er dan voor de raden en rekenkamers? Als overheden veel meer met andere partijen samenwerken, is er dan andere verantwoordingsinformatie nodig? Brabantse rekenkamers kwamen bij elkaar om deze thematiek te verkennen en elkaar kritisch te bevragen over visies en de werkwijzen. 

Tineke van den Biggelaar, Jan van den Heuvel en Jeroen Kerseboom

______________________________________________________________________

Columns

           Henk Klaassen

           Peter van der Knaap

_____________________________________________________________________

Publicaties

Leiderschap en economie

Harry ter Braak recenseert de boeken Het Ajax-dilemma – Filosifie van het leiderschap, Alles is economie – De verborgen motieven van ons gedrag en Rekenen aan de stad.

Paul Woodruff biedt een zeer indrukwekkend boek over de diepere betekenis van leiderschap en laat de Griekse mythologie leven in alledaagse vraagstukken. Uri Gneezy en John List maken duidelijk dat alles economie is. Menig bestuurder en controller zal ontdekken dat veel van zijn waarheden, niet ‘waar’ zijn. Een wetenschappelijk zeer overtuigend boek dat de ‘feiten’ in een nieuw daglicht plaatst. Jan Brouwer leert ons rekenen aan de stad. De wereld van de ruimte en het geld komen bij elkaar.

Gepubliceerd op: dinsdag 31 oktober 2017
Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.19

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In