Nieuws
Inhoudsopgave TPC 2017-5 oktober
Jaargang 15 / aflevering 5 / oktober 2017
Artikelen
De ochtend van donderdag 24 juni 2016 zullen veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Toen werd duidelijk dat Groot-Brittannië nipt had gekozen voor de Brexit. Een niet verwachte uitslag. Deze bijdrage gaat over de Brexit, de gevolgen daarvan voor Groot-Brittannië, de Europese Unie en Nederland, waarbij ook de doorwerking naar het EU-budget besproken zal worden.
Kees van Paridon
______________________________________________________________________
Verantwoording in het sociaal domein kan eenvoudiger
Voor aanbieders van zorg binnen het sociaal domein is het ingewikkeld geworden om verantwoording af te leggen voor ontvangen middelen en de hiervoor geleverde zorg. De standaarden uit het programma i-Sociaal Domein verlichten de administratieve lasten. Nieuwe vormen van controle die de uitvoering vereenvoudigen en variatie in beleid voorstaan kunnen aanvullend verlichting bieden voor gemeenten en aanbieders: meting van cliëntervaringen, horizontaal toezicht, blockchain en geautomatiseerde 100%-controle door data-analyse.
Sander Bos en Arjan Ogink
______________________________________________________________________
Vier verdedigingslinies voor informatieveiligheid
De kwaliteit van de informatiebeveiliging bij overheden staat de laatste tijd sterk in de belangstelling én ter discussie. In dit artikel worden enkele basisvereisten ten aanzien van informatiebeveiliging beschreven, in het bijzonder waar het privacygevoelige informatie betreft. De beschrijving wordt gegeven aan de hand van uitkomsten van een onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam naar de informatieveiligheid binnen de gemeente Rotterdam.
Rolf Willemse, Rosa Ridderhof en Job Stiermann
______________________________________________________________________
Democratie en verbonden partijen
Hoe kunnen verbonden partijen democratisch verankerd worden?
Overheden kiezen voor de uitvoering van hun taken vaak voor verbonden partijen. Maar zij lijken regelmatig in een haat/liefdeverhouding tot verbonden partijen als vorm van functioneel bestuur te leven. Deze verbonden partijen staan immers verder van de kiezer af dan de traditionele bestuurslagen. Hoe is het gevoelde democratisch tekort bij verbonden partijen op te lossen?
Harry ter Braak, Erik Koopman en Alinda van Bruggen
______________________________________________________________________
Wat betekenen ontwikkelingen als ‘doe-democratie, co-creatie, horizontalisering, overheidsparticipatie, regionalisatie en netwerksturing’ voor de werkwijzen van gemeenteraden en gemeentelijke rekenkamers? Als overheden andere soorten doelen stellen, wat verandert er dan voor de raden en rekenkamers? Als overheden veel meer met andere partijen samenwerken, is er dan andere verantwoordingsinformatie nodig? Brabantse rekenkamers kwamen bij elkaar om deze thematiek te verkennen en elkaar kritisch te bevragen over visies en de werkwijzen.
Tineke van den Biggelaar, Jan van den Heuvel en Jeroen Kerseboom
______________________________________________________________________
Columns
Henk Klaassen
Peter van der Knaap
_____________________________________________________________________
Publicaties
Harry ter Braak recenseert de boeken Het Ajax-dilemma – Filosifie van het leiderschap, Alles is economie – De verborgen motieven van ons gedrag en Rekenen aan de stad.
Paul Woodruff biedt een zeer indrukwekkend boek over de diepere betekenis van leiderschap en laat de Griekse mythologie leven in alledaagse vraagstukken. Uri Gneezy en John List maken duidelijk dat alles economie is. Menig bestuurder en controller zal ontdekken dat veel van zijn waarheden, niet ‘waar’ zijn. Een wetenschappelijk zeer overtuigend boek dat de ‘feiten’ in een nieuw daglicht plaatst. Jan Brouwer leert ons rekenen aan de stad. De wereld van de ruimte en het geld komen bij elkaar.
TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In