Nieuws
Inhoudsopgave TPC 2017-4 augustus
Jaargang 15 / aflevering 4 / augustus 2017
Artikelen
Gemeentefinanciën als struikelblok
Financieel beleid als reden voor tussentijds terugtreden van wethouders Financiën
In 2016 traden 116 wethouders tussentijds af vanwege coalitiebreuken, bestuursstijl of integriteit. Daarbovenop traden 75 wethouders vrijwillig terug om andere redenen. Is dat politiek ‘gedoe’ of gaathet om de inhoud van de portefeuille? We keken voor een mogelijk antwoord op deze vraag naar vijf wethouders van Financiën die tussentijds aftraden en zagen dat de portefeuille inderdaad een rol speelt.
Ronald Vuijk
______________________________________________________________________
Cruciale informatie mist bij formatie
Coalitieonderhandelaars op verkeerde been gezet
Verantwoordingsdag 2017 bracht goed nieuws voor de coalitieonderhandelaars in het lopende proces van de kabinetsformatie. Nederland zag het eerste begrotingsoverschot sinds de financiële crisis. Als er geld te verdelen is, is het makkelijker alle coalitiepartijen tevreden te stellen. Het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) over 2016 dat minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer stuurde, laat een overschot zien van € 3 miljard. Dit cijfer kan de onderhandelaars echter zomaar op het verkeerde been zetten.
Frans van Schaik
_____________________________________________________________________
De effecten van een kleinere gemeentelijke organisatie voor burgers en ambtenaren
Het idee dat een overheidsorganisatie gemakkelijk met minder ambtenaren toe kan, leeft in politiek en maatschappij tamelijk breed. Maar heeft een overheid inderdaad zo veel overtollig vet dat de burger van het wegsnijden daarvan niets merkt? De Rekenkamer Rotterdam heeft onlangs een onderzoek gedaan waarin deze vraag centraal stond. Meer specifiek is de vraag gesteld of de gemeente Rotterdam er, ondanks de personele krimp in de voorgaande collegeperiode, in is geslaagd de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden.
Rolf Willemse en Laurens Wijmenga
_____________________________________________________________________
Hoe effectief is de rekenkamer?
Inzicht verkrijgen in de doorwerking van rekenkamerproducten
Er zijn meerdere modellen voorhanden om doorwerking te meten, waaruit de rekenkamerkamer kan kiezen. Wij voegen er een model aan toe, dat een knip legt tussen het bereik van het rekenkamerproduct in het politiek-bestuurlijke samenspel en daarbuiten, en de effecten die het product teweeg heeft gebracht. Om vervolgens in te gaan op de relatie hiertussen, de gerealiseerde doorwerking en de verklarende factoren.
Margot Gerritsen en Etienne Lemmens
______________________________________________________________________
Beperk beheersing, bouw vertrouwen
Beheersing alias ‘control’, dat is waar het in de functie van de controller om draait. Elke organisatie krijgt het systeem van interne beheersing dat zij verdient. Zo niet, dan zorgt de controller daarvoor, om de organisatie te helpen haar doelen te realiseren. Maar in hoeverre ‘past’ het streven naar beheersing zelf in deze tijd, in de Nederlandse context, met name in de publieke sector? Is er een alternatief?
Wim Nusselder
_____________________________________________________________________
Andere aanpak risicomanagement
De nieuwe benadering van de gemeente Delft
In 2013 verkeert Delft in zwaar financieel weer. De crisis in combinatie met het uitvoeren van drie grote projecten slaat een gat in het huishoudboekje van de gemeente. Aanleiding voor een forse bezuinigingsoperatie en reorganisatie. Ook het risicomanagement vraagt een andere aanpak. Delft kiest voor strategisch risicomanagement. In dit artikel een uitleg wat strategisch risicomanagement is en welke lessen te leren zijn.
Pieter Veen, Theresia Commans en Reinoud Talsma
_____________________________________________________________________
Columns
- Waar ligt de grens van openbaarheid?
Paul Hofstra - Steun het Digibeten Bevrijdingsfront
Paul Bordewijk
_____________________________________________________________________
Publicaties
Harry ter Braak recenseert de boeken Listen to us, Aan de slag met Policy Governance en Muzische Professionalisering. De drie boeken die dit keer worden beschreven, leveren elk een perspectief op professionaliteit. Edward Figee heeft met zijn proefschrift een mooie bijdrage geleverd aan wat professioneel werken in de sfeer van public affairs vraagt. In het (vertaalde) boek van Caroline Oliver over Policy Governance worden belangrijke vereisten van professioneel toezicht houden uit de doeken gedaan. Bart van Rosmalen neemt de lezer mee in een reflectie op de publieke waarden in de professionele praktijk.
TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In