platform voor public governance, audit & control

Onderdeel van: EICPC

eicpc logo

Nieuws


Inhoudsopgave TPC 2017-3 juni


Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.32

cover TPC 2017-3.jpg

Jaargang 15 / aflevering 3 / juni 2017

Artikelen

Innovaties heb je overal

In ’t Oude Stadhuys van Gouda zijn op 6 april jl. ongeveer tachtig mensen bij elkaar gekomen voor het jaarlijkse congres van de beroepsvereniging voor public controllers, het Europees Instituut voor Certified Public Controllers. In het prachtige markante gebouw, midden op het marktplein in het centrum van Gouda, is het thema: de innovatie in de publieke sector. In een oud gebouw spreken over nieuwe ontwikkelingen, een mooie combinatie.

Harrie Blécourt en Ed Jansen

_____________________________________________________________________

Innoveren is te leren

Ervaringen rond een innovatietraject in de zorgsector

Innovatie is een woord of thema dat alweer jaren op de agenda’s van bestuurders staat, ook in de gezondheidszorg. Innoveren moet. Maar wat is het eigenlijk? En als we allemaal gaan innoveren, gaan we elkaar dan niet onnodig beconcurreren? Verwordt  innovatie dan niet tot het volgende speeltje van bestuurders om te laten zien hoe goed we zijn? In dit artikel beschrijft de auteur de wijze waarop een organisatie als PSW met dit onderwerp omgaat.

Marc van Ooijen

_____________________________________________________________________

Controle bij revolverende overheidsfondsen

Bezinning op publieke verantwoording bij provinciale revolverende fondsen

 Overheden hebben voor revolverende fondsen grote hoeveelheden publiek geld beschikbaar gesteld als aanvulling op, of in de plaats van, subsidies. Het beheer en de uitvoering zijn op afstand geplaatst. Dit rechtvaardigt onderzoek naar de waarborgen die zijn getroffen voor een zorgvuldige besteding en de wijze waarop volksvertegenwoordigers zicht kunnen houden op het geld. Rekenkamer Oost-Nederland deed recent onderzoek naar revolverende fondsen.

Suzanne Spenkelink, Arne Willigenburg, Suzan Mathijssen

 _____________________________________________________________________

Digitale begrotingen: zegen of zoekplaatje?

Ruim een jaar geleden bereikte de provincie Overijssel overeenstemming met het ministerie van Binnenlandse Zaken over het slechts digitaal aanbieden van een begroting. Want de informatie-uitwisseling tussen overheden zou in de toekomst volledig digitaal kunnen gaan. Inmiddels zijn meerdere gemeenten overgegaan naar digitale begrotingen en soms ook al naar digitale jaarverantwoordingen.

Johan de Kruijf

______________________________________________________________________

Digitalisering en technologie

Innovatie als gamechanger

Vaak hoor ik bij de presentaties die ik geef dat technologie een enorme impact heeft op onze samenleving. Dat door technologie banen bedreigd worden en dat er volksstammen werkloos thuis komen te zitten. Ik hoor soms ook de roep om digitalisering en uitbreiding van technologie aan banden te leggen. Om privacy redenen en uit angst dat computers zo slim worden dat ze uiteindelijk alles over zullen nemen van de mens.

Wouter Swolfs

 ____________________________________________________________________

Columns

_____________________________________________________________________

Publicaties

De rechtsstaat, de gezondheidszorg en veranderen als spel

Harry ter Braak recenseert de boeken Rafels aan de rechtsstaat – Ziel in de Zorg – Veranderen van maatschappelijke organisaties.
Ferdinand Grapperhaus geeft zijn visie op de afbrokkeling van de rechtsstaat en biedt het medicijn voor herstel in de ‘Rafels aan de rechtsstaat ‘. Adjiedj Bakas beschrijft in ‘Ziel in de zorg’ hoe technologische revoluties en nieuw burgerschap leiden tot een vernieuwde zorgbranche. Jaap Boonstra ontwikkelde met vijfentwintig medeauteurs  het idee van het spelconcept verder in hoe ‘Veranderen van maatschappelijke organisaties’  succes kan hebben, en biedt praktische concepten en inspirerende praktijkverhalen.

Gepubliceerd op: vrijdag 30 juni 2017
Laatste bijgewerkt op: dinsdag 7 januari 2020 om 18.32

TPC op

Linkedin

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.

Naar Linked In